top of page
1. Visual post.png
Bloemen voor 4 mei
 


Op 4 mei herdacht Nederland de oorlogsslachtoffers. Door de omstandigheden gebeurde dat dit jaar vanuit huis. Om toch bloemen te kunnen leggen bij de oorlogsmonumenten zijn Tikkie en het Nationaal Comité 4 en 5 mei samen met ons het initiatief ‘Bloemen voor 4 mei’ gestart. Iedereen kon via Tikkie bloemen doneren, die op 4 mei bij de oorlogsmonumenten in ons land zijn neergelegd.

Onze impact
 

Met 15.748 donaties legden wij meer dan 300.000 biologische tulpen bij 82 monumenten en 2 eerebegraafplaatsen in Nederland. SEAVENTS voerde de opdracht uit en droeg de verantwoordelijkheid van de duurzaamheid van het project.

Biologische tulpen

Alle tulpen zijn afgenomen bij Eko-flora, een bedrijf dat zich focust op het kweken van biologische tulpen. Hierdoor blijft de biodiversiteit in balans en kan daarbij de bodem, lucht en waterkwaliteit gewaarborgd worden.  Daarbij geven we de biologische sector een steuntje in de rug, in deze moeilijke tijden voor telers.

Logistiek

Met 7 bakwagens transporteerde ons team met zo laag mogelijke emissies door heel Nederland. De teler bracht de lading in slechts 2 ritten naar ons distributiecentrum in Amsterdam, en direct naar Eerebegraafplaats Bloemendaal.

Co2mpensatie

Al ons transport, inclusief ons wagenpark, levering van de teler en de ritten van onze crew naar het distributiecentrum worden gecompenseerd bij The Seaweed Farmers. Zij zijn een stichting die zeewier kweekt in de haven van IJmuiden. Het groeiende zeewier neemt Co2 op uit het water, evenals vele andere belastende nutriënten zoals nitraat, stikstof en fosfaat én ze zuiveren het water! En wat nog het aller mooist is, het zeewier wordt ook ingezet als organische mest bij een tulpenkweker.

Verantwoorde verwerking tulpen

SEAVENTS zet zich in voor de transitie van afval naar grondstof. Wij zien dat veel te vaak organisch materiaal bij het restafval komt, en de verbrander in gaat. Dat zou zonde zijn van de gedoneerde biologische tulpen. Dus worden alle tulpen verantwoord verwerkt, ofwel lokaal, ofwel terug gebracht naar EkoFlora voor verwerking tot biogas en bodemvoeding voor de teelt, ofwel compost (zoals tuinaarde). Zo is het cirkeltje weer rond!

Crew

Deze actie was onmogelijk zonder de 100+ gepassioneerde vrijwilligers die ons team verwelkomden bij elk monument. Daarbij hebben we in tijden van crisis en thuiszitten mensen toch (op veilige afstand) kunnen laten participeren in een mooi en dankbaar project. Community power!

Heel veel dank gaat uit naar de 15.753 donateurs die de actie mogelijk hebben gemaakt, het nationaal comité 4 en 5 Mei en Tikkie. Ook veel dank naar alle vrijwilligers, stichtingen, wethouders en bugemeesters die ons zo welkom ontvingen en de geschiedenis van elk momunement met ons deelde. Daarbij was deze actie onmogelijk geweest zonder de steun van B. Amsterdam, Surfana & Camping de Lakens en DIKS autoverhuur.

Over dit initiatief


‘Bloemen voor 4 mei’ werd mogelijk gemaakt door de volgende partijen:

 

Nationaal Comité 4 en 5 mei

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei geeft richting aan de zingeving van herdenken en vieren, en aan het levend houden van de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog. Het comité organiseert de Nationale Herdenking op 4 mei en de Nationale Viering van de Bevrijding op 5 mei. Daarnaast adviseert en ondersteunt het comité andere herdenkingen in het land en ontwikkelt het voorlichtingsprogramma’s en publiekscampagnes.

4en5mei.nl

 

Tikkie

Met Tikkie betaal je makkelijk en snel via WhatsApp, Messenger, sms en QR-code. Tikkie is in 2016 geïntroduceerd en telt inmiddels ruim 6 miljoen gebruikers. Het is een initiatief van ABN AMRO, gratis te gebruiken voor iedereen met een Nederlandse betaalrekening

tikkie.me

SEAVENTS

Wij zijn een collectief dat zich inzet voor de transitie van afval naar grondstof in onze samenleving. De komende twee weken ondersteunt SEAVENTS de productie van ‘’Bloemen voor 4 mei’’, waarbij wij onder andere het duurzame karakter van deze actie waarborgen.

bottom of page